BoekenMidden in de herfst, de grond bedolven onder kleurrijke blaadjes, de kilte van de avonduren vraagt om het haardvuur te ontsteken, de bank annex dekentje lonken. Voor mij de perfecte setting om er een boek bij te nemen.
Als fervente boekenwurm kan ik in deze periode van het jaar niet anders dan eerst toe te geven aan de lokroep van die éne provincie die de rest van Vlaanderen als haar parking beschouwt. De boekenbeurs te Antwerpen. Urenlang dwalen tussen boeken, boeken en nog eens boeken. Een gedroomd walhalla, het paradijs op aarde voor heel boekenminnend Vlaanderen dat er ieder jaar opnieuw weer naartoe zwermt.

“You can’t get a cup of tea big enough or a book long enough to suit me.”
– C. S. Lewis

Voor het eerst mocht ik de beurs betreden op de openingsavond. Naast het zwelgen in de boeken, kwam er nu ook nog het genoegen bij van hier en daar lekkere hapjes te pikken. Voedsel zowel voor maag als brein in goed gezelschap, mijn geluk was zondagavond compleet.
Een geluk dat lang blijft nazinderen. Eerst is er het thuiskomen van de boekenbeurs, de tassen openen, de in bruine zak gestoken pakjes eruit nemen en als moment suprême: ze een voor één openen. Sinterklaas voor volwassenen! Ook al heb ik de aankopen slechts enkele uren eerder persoonlijk gedaan, toch val ik ieder jaar opnieuw van de éne verrassing in de andere over wat er allemaal uit de papiertjes komt.
Hierna kan het lezen uiteindelijk beginnen. Uren, dagen, weken, maanden van ontdekken en ontginnen, het betreden van maagdelijke paden van letters…