De Franse keukenHun wifi bewaken ze gierig, hun keuken daarentegen delen ze vrijgevig.
De Fransen.
Een snack nuttigen in Frankrijk resulteert steevast in een smakelijke schotel met een lekker glaasje wijn. Voel je een hongertje opkomen, dan hoef je nooit lang te zoeken voor een plekje waar een fransoos uit luttele ingrediënten een lekker gerecht tovert. Niet voor niets kent de Franse keuken wereldwijd faam.

“Cuisiner suppose une tête légère, un esprit généreux et un coeur large”.
– Paul Gauguin

Of is het joie de vivre? Elke gelegenheid aangrijpen om een feestje te bouwen, al is het enkel op je bord. De Belgische nationale feestdag, midden in de zomer, in de nasleep van Quatorze Juillet, mag niet ongemerkt voorbijgaan. Une fête des belges! Met mosselen en frietjes op de menu. Wij, de toevallig aanwezige Belgen, mogen mee aanzitten. Tot op dat moment stond ik achter de woorden dat je veel van Frankrijk kan zeggen, maar lekker eten doe je er altijd.
Feit één: french fries zijn Belgisch, nergens eet je lekkerder frietjes dan bij ons, ondanks de internationale Franse naam.
Feit twee: van het klaarmaken van mosselen hebben onze zuiderburen duidelijk ook geen kaas gegeten, gouda noch brie.
Ik pleit voortaan voor het aanvragen van een Belgische mossel merknaam: de Zeeuwse mossel bereid op echte Belgische wijze. Sappig en vol smaak.
In een zwarte pot.
Met goudgele frietjes van eigen bodem, naturellement.
Geserveerd op een rood bord.
Smakelijk!