Moelleux


Hij belde me op restaurant met het verzoek geen dessert te eten want er stond thuis wat lekkers op me te wachten. Uiteraard prikkelde dit verzoek mijn nieuwsgierigheid. Een soort chocolade cakeje, zei hij daarop.

Vijftien jaar is hij. Mijn tweede zoon.
Twee jaar terug leerde ik hem en zijn broer koken. Op een dag zal het me vast lonen, grapte ik destijds tegen vriendinnen als ze me toch wat raar aankeken in verband met dit project. Toen ik het zogenaamde cakeje doorsneed, wist ik dat die dag was aangebroken: het cakeje bleek een perfecte moelleux.

“It’s the science that the world of cooking generates: science of butter; science of the croissant.”
– Ferran Adria

Zoonlief studeert wiskunde en wetenschappen.
Zoonlief is een principieel vegetariër.
Zoonlief maakte bij zijn tweede maaltijd helemaal alleen een perfecte bechamelsaus. Sinds hij de basisprincipes onder de knie heeft, doorsnuffelt hij recepten en experimenteert. Wij, zijn broers en ik, leerden vegetarische maaltijden te waarderen.
En toen, toen besloot hij dat hij ook wel eens een dessert wilde…
Een wiskundige, een wetenschapper in de keuken, het heeft precies zijn voordelen. Uiteindelijk, koken is het toepassen van wat eenvoudige algoritmes: als het water kookt, dan voeg je toe…